mandag 2. januar 2012

Æresmedaljen av Musa Mutaev

Musa Mutaevs roman handler om Stalins deportasjon av den tsjetsjenske befolkningen fra hjemlandet til det golde slettelandskapet i Kasakhstan i 1944, med den begrunnelse at tsjetsjenerne skulle ha samarbeidet med det nazistiske Tyskland.
Først i 1957 begynte deporterte som fremdeles var i live å vende tilbake til Tsjetsjenia.
Boken skildrer befolkningen i landsbyen Kolkhoznoje. De stables inn i godsvogner og havner etter tre ukers dødelig ferd i småbyen Leninogorsk på den iskalde steppen i Kasakhstan, midtvinters og uten hus eller mat. Det er en kollektivroman, hvor fortellingen konsentrerer seg om åtte-ti hovedpersoner, men med et langt større bakgrunns- og statistgalleri. Når tsjetsjenerne endelig får vende tilbake, er jorden deres er fordelt blant russiske kolonister, husene overtatt og ombygget, selve det tsjetsjenske preget og alle tradisjonene er borte. Den eneste støtten får de deporterte og tilbakevendende tsjetsjenerne fra den jødiske delen av befolkningen, en gruppe som vet hva deportasjon vil si.
Dette er en sterk roman om en virkelig hendelse. Forfatteren klarer å gi hver enkelt person sterkt liv og egenart, slik at de blir mennesker som står oss nær og angår oss. Anbefales!
Forfatteren Musa Mutaev er selv født i deportasjonen. Sammen med sin familie kom han til Tsjetsjenia ett år gammel. Han er i dag bosatt i Trondheim.
Ellinor Brænd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar